Riksteaterets første besøk

Tirsdag 28. januar er det duket for Riksteaterets aller første besøk på Halti kulturscene og markerer med dette at vi blir fast stoppested på deres turnéer. Tirsdag 28. januar er det duket for Riksteaterets aller første besøk på Halti kulturscene og markerer med dette at vi blir fast stoppested på deres turnéer.

Dette er en spesiell begivenhet både for oss og for Riksteateret. Det at de tar inn et nytt stoppested skjer ikke ofte og vi har derfor invitert politisk og administrativ ledelse i kommunen til å være med på feiringen. Personell fra Riksteaterets hovedkontor i Oslo tar også turen nordover ens ærend for å delta, deriblant teatersjef Tom Remlov.

I tillegg har 10. trinnet ved Storslett skole fått sponset billetter til forestillingen av Riksteaterets samarbeidspartner Statnett. Knut Hamsun er en viktig del av pensumet i norsk for 10. trinnet og er svært relevant i forhold kompetansemålene i norskfaget.

Program for kvelden

Kl 18.00:
Dørene åpner og velkomstdrink (alkoholfri)

Kl 18.30:
Riksteaterets dramaturg Tine Thomassen holder en gratis introduksjon om SULT i bibliotekets kjeller.
Varer ca. 15 minutter.

Kl 19.00:
Forestillingen starter på Halti kulturscene.
Varer i 1t 40min (ingen pause)

Kl 20.45:
Avslutning og overrekkelse av plakett

Preben Hodneland, Jørgen Wiig Salvesen og Sverre Bentzen.
Foto: Erik Berg / Riksteateret

Hovedrollen spilles av Preben Hodneland, som også er aktuell i serien «Heksejakt» på TV2. Tyva Syvertsen er for tiden aktuell i «Hver gang vi møtes» på TV2. Syvertsen besøkte forøvrig Halti kulturscene sist i 2015 med Valkyrien Allstars.

SULT av Knut Hamsun

Få bøker har betydd så mye for så mange som Sult. Nå blir Hamsuns klassiker teater!

Historien om den unge, fattige og sultne forfatteren i Kristiania – «denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den» – fascinerer stadig nye lesere, 130 år etter at den kom ut for første gang.

Anders T. Andersen er regissør for Riksteatrets teaterversjon av Sult. Han kommer rett fra arbeidet med Bowie-musikalen Lazarus på Det Norske Teatret. Også denne gangen lager han en forestilling med mye bruk av bilder, video og musikk – med blant andre skuespiller Preben Hodneland/Jørgen Wiik Salvesen og musiker Tuva Syvertsen fra Valkyrien på scenen.

Tuva Syvertsen
Foto: Erik Berg / Riksteateret

Sult utkom første gang i 1890. Det skulle bli Knut Hamsuns gjennombruddsroman og et verk som samtidig innebar noe nytt i norsk litteratur. Hamsun skildrer både fysisk sult og psykisk pine hos den navnløse hovedpersonen på en måte som gjør at leseren vanskelig glemmer ham. Sult er en klassiker i litteraturhistorien som har bevart sin fascinasjonskraft også i dag.

«Sult er en bok som jeg kommer tilbake til, igjen og igjen. Denne ubøyelige, nådeløse, perverse, komiske og usammenhengende undersøkelsen av en enslig karakters tilstand er så radikal at den fremdeles tar pusten fra meg.» Forfatter Siri Hustvedt

–Hvem har ikke kjent på følelsen av å ikke høre helt til, eller være oversett av andre? Med Sult har jeg lyst til å vise at det er menneskelig å føle seg utenfor, sier Anders T. Andersen. Han står også bak en rekke vellykkede dramatiseringer av romaner for teater som Roy Jacobsens De usynlige, Karl Ove Knausgårds Om våren og Geir Gulliksens Historie om et ekteskap. Andersen stod også bak filmatiseringen av Berlinerpoplene for NRK og er aktuell med spillefilmen Fuglane basert på Tarjei Vesaas’ roman høsten 2019.

Trailer SULT

Pressen mener: 

«Usentimentalt og røft»
Dagbladet (terningkast 5)

«En forestilling som gjør inntrykk»
Dagsavisen (terningkast 5)

«En fet og frodig forestilling. «Fet» som i «fet plate» og «frodig» som i et stykke som påkaller alle emosjoner, til og med latteren»
bok365.no (terningkast 5)

«Knut Hamsun var kjent for å forakte skuespillerstanden dypt og inderlig. Men selv han måtte nok ha gitt Preben Hodneland et vennlig nikk for innsatsen.»
VG

På scenen
Preben Hodneland, Julia Bache-Wiig, Sverre Bentzen, Jørgen Wiig Salvesen, Tuva Syvertsen og Petter Vermeli

Team
Regissør: Anders T. Andersen, Scenograf: Dagny Drage Kleiva, Kostymedesigner: Mette Jacobsen, Videodesigner: Kenneth Karlstad, Lysdesigner: Øystein Heitmann, Lyddesigner: Erik Hedin og Produsent: Emnet Kebreab

Av Knut Hamsun. Dramatisert av Anders T. Andersen.

Forestillingslengde: 1 time 40 minutter (ingen pause).

Produsert av Riksteatret

Riksteatrets omtale: www.riksteatret.no/sult

Del denne artikkelen med venner:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin